Supa de curcan cu galuste de gris


supa de galuste de gris

Soacra ne-a adus o jumatate de curcan asa ca m-am gandit sa fac o excelenta supa cu galuste de gris, dupa reteta clasica ce o stiu de la mama. Din zarzavaturile si gaina care au ramas, am facut salata de beof. Daca nu aveti curcan puteti folosi gaina.

 

Ingrediente:

  • o jumatate pulpa de curcan (am pus jumatate  pentru ca a fost foarte mare)
  • o telina mica
  • 4 fire de radacina de patrunjel
  • 4 morcovi mari
  • o gulie mica
  • 6-7 boabe de piper
  • sare dupa gust (nu se pune de la inceput la fiert o data cu curcanu pt ca intareste foarte tare carnea, care si asa e tare)

Se pune pulpa de curcan la fiert singura, in 5 litri de apa, se lasa sa fiarba pana lasa toata spuma. Se spumeaza foarte des ca sa ramana supa limpede, si se fierbe la foc foarte mic. Eu am fiert-o in jur de 3 ore. Tipul de fierbere depinde foarte mult de cat de batran este curcanul.  A meu se pare ca a fost octogenar😀

Se pune si zarzavatul la fiert si piperul. Dupa ce fierbe, se adauga si sarea, se mai lasa sa dea un clocot la foc mic si se strecoara. Daca supa e prea grasa, dupa ce se raceste bine, se ia cu o lingura grasimea care se strange pojghita peste supa. Curcanul meu a fost si obeza😀

Pentru galuste am folosit 4 oua intregi, putina vegeta si 0 cana de gris, insa aceasta variaza si in functie de marimea oualor. Dar compozitia trebuie sa fie ca o pasta si sa curga  ca mierea.

Galustele se pun cu lingura si se fierb separat pentru ca daca ii fierbem in supa, in primul rand supa se face tulbure si atunci degeaba va chinuit sa o fierbeti la foc mic, si in al doilea rand este mult mai perisabila. Apoi se strecoara si se pun galustele in supa si se mai da un clocot cu supa ca sa ia gust.

In supa se poate lasa si zarzavatul daca doriti, mai ales morcovii sau se pot inlocui galuste de gris cu taitei. Dupa ce ati stins focul puneti o lingura de patrunjel tocat marunt.

Pofta buna!

IMG_1977

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s