Ciorba de burta


IMG_7183

Aceasta reteta de ciorba de burta, o am de la o bucatareasa care lucreaza la un restaurant renumit din Cluj si va garantez ca este o reteta super buna si usor de facut.

Desi nu sunt o persoana care sa adore ciorba de burta, o fac cu drag pentru familie si musafiri. 🙂

Ingredientele sunt pt o ciorba de 10l insa daca doriti sa faceti mai putina, doar calculati ingredientele necesare pt cantitatea dorita.

Ingrediente:

IMG_7118

  •  2,5 – 3 kg burta fiarta si feliata (eu o cumpar de la Selgros, dar cu siguranta exista si la alte magazine)
  •  sare ( 3 lingurite sau dupa gust)
  •  100 ml otet ( sau dupa preferinte)
  •  1 ardei iute
  •  1 gogosar murat ( sau proaspat daca nu aveti murat)
  •  4-5 morcovi mari
  •  3 caciulii mari de usturoi
  •  150 ml ulei
  •  1 kg smantana
  •  500gr iaurt
  •  8 galbenusuri

Preparare:

Prepararea ciorbei este foarte usoara si nu ar trebui sa ia mai mult de 30-40 minute. Burta se decongeleaza la rece sau in apa rece (dar atentie, nu in apa calda!)

Burta se fierbe 5-10 minute in apa pentru a iesi mirosul si a se pierde eventualele ingrediente puse de comercianti pt pastrare. Apoi se arunca apa de pe ea si se spala cu apa rece. Secretul este sa nu se lase in apa calda sau sa se fiarba mult deoarece scade in cantitate.

Se pune la foc 5-6 l de apa si se adauga sarea, ardeiul iute ( eu am pus ardei iute feliat de la borcan), otet ( daca aveti ardei la borcan, se pote pune otet de pe ardeiul iute), si 1 gogosar taiat  cuburi mici.

Se lasa sa fiarba 5 minute apoi se adauga burta si se mai lasa sa fiarba 10-15 minute sau cat se doreste (dupa preferinte, cat de fiarta va place sa fie).

Intre timp se da prin razatoarea mica morcovul si usturoiul si se pun la calit in tigaia incinsa cu ulei. Acestea se calesc pana uleiul se inroseste pt a da aspect ciorbei.

Cand burta e fiarta suficient, se adauga morcovul cu usturoiul calit si se mai lasa la foc 2-5 minute.

Intre timp se amesteca bine galbenusurile cu smantana si iaurtul.

IMG_7120

Se ia ciorba de pe foc si se lasa sa se stampere putin.

Se pune treptat peste compozitia de smantana cu ou cate un polonic din ciorba si se amesteca. Se adauga tot asa pana compozitia devine calda apoi se adauga  compozitia in ciorba si se amesteca.

Ciorba nu se mai da la foc.

Pofta buna!

IMG_7177