Din aceata compozitie, ies 5 portii.
Ingrediente:
– 1 l lapte
– 5 oua
– 200 gr zahar
– 1 plingura esenta de vanilie
– 10 linguri zahar pt caramel
Preparare:
– Se caramelizeaza zaharul la foc foarte mic, pana ajunge sa aiba o culoare aurie. Se tapeteaza cu el 5 boluri termorezistente (de 250 ml), inclusiv pe margini. Se lasa la racit. Se poate topi si individual, cate 2 linguri in fiecare vas, e mai usor asa, doar sa va asigurati ca vasele rezista. (Daca le puneti pe aragaz, sigur nu, insa la cuptor sau plita electrica, da.)
– In acest timp se bat ouale cu zaharul si cu esenta de vanilie, pana zaharul se topeste. Se adauga treptat laptele si se incorporeaza bine.
– Cand formele sunt reci se toarna compozitia de lapte in ele.
– Se pun formele intr-o tava si se toarna apa calduta in tava, astfel incat sa ajunga la jumatatea formelor (bain-marie). Se da tava la cuptor la 150C pentru 1 ora si apoi inca 15 minute la 170C, s-ar putea sa fie diferente de la cuptor la cuptor. Dar se poate verifica, deoarece la final trebuie sa fie ca si raciturile ( la miscarea bolului sa tremure. :P)
– Se dezlipeste de margini cu o lingura de lemn sau cu un cuti. Se lasa la racit si apoi se dau la frigider.
– Cand le serviti, le rasturnati pe cate o farfurioara. Se pot decora cu frisca.
Pofta buna!