Prajitura cremoasa cu nuci caramelizate


IMG_7115

Aceasta prajitura a fost preferata musafirilor pe masa de Revelion 2015-2016. Este foarte buna si nu e prea dulce.🙂 V-o recomand cu drag!

Blat:

  • 7 albusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 3  linguri si jumate ulei
  • 3  linguri si jumate apa
  • 90 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 40 g nuci macinate

Crema:

  • 7 galbenusuri
  • 400 ml lapte
  • 180 g zahar pudra
  • 3 zahar vanilat
  • 3 linguri amidon
  • 150 ml frisca lichida

Nuci pralinate:

  • 100 g zahar
  • 100 g nuca

Preparare blat:

Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare  pana acestea devin tari apoi adauga zaharul pudra si mixeaza pana devine o bezea tare. Adauga uleiul si apa si mai mixeaza cateva secunde.

Amestecam faina cu praful de copt apoi o adaugam treptat peste albusuri amestecand usor. Apoi adaugam si nuca macinata si amestecam usor.

Punem compozitia in tava (25/35 cm) cu hartie de copt, si o dam la cuptorul preincalzit  la 180 grade timp de aproximativ 25 min. sau pana trece testul scobitorii.

Preparare crema:

Pune laptele la fiert intr-o craticioara. Separat amestecam galbenusurile cu zaharul pudra si amidonul. Apoi turnam treptat din laptele fierbinte peste ele pana omogenizam si punem amestecul din nou pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa ca o budinca. Apoi crema se ia de pe foc, se adauga vanilia si lasa la racit.

Cand crema este rece, se mixeaza frisca bine apoi o adaugam peste crema racita si amesteca usor cu o spatula pana ce este bine incorporata (se pate omogeniza bine si la mixer).

Preparare nuci caramelizate:

Punem 100 g de zahar intr-o craticioara/tigaie la caramelizat pana ajunge la culoarea usor maronie, apoi adaugam nuca si mai amestecam de catevaori pt a se incorpora. Luam nuca de pe foc si o mutam pe o tava/fund de lemn cu hartie de copt si o lasam la racit. Cand aceasta este rece, se pune intrun prosop de  bucatarie, prosopul pe un fund de lemn si se bate cu sucitorul pana se sfarma, apoi o desfacem din prosop, o intidem si o mai sfarmam cu sucitorul pana e bucati marunte.

Montaj:

Daca blatul nu e suficient de inalt, se pune crema peste blat, se niveleaza si apoi se adauga  nuca caramelizata peste. Daca blatul poate fi taiat, atunci se imparte crema in 2 parti si se pune crema la mijloc si deasupra apoi se aseaza nuca caramelizata. Eu am mai pus un strat de frisca peste crema de sus si apoi nuca caramelizata, deoarece sotului meu ii place sa fie cat mai cremosa. Daca nu va place nuca caramelizata, puteti folosi ciocolata taiata marunt.

Pofta buna!

Prajitura cremoasa cu nuci caramelizate 2